Dabar yra 29 Kov 2024 00:26

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Noriu skraidyti, nuo ko pradeti
StandartinėParašytas: 17 Spa 2009 09:37 
Administratorius
Administratorius
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 05 Lap 2003 23:29
Pranešimai: 2234
Miestas: Vilnius
Taip isejo, kad trinant pranesima issitryne visa tema, labai retia, bet pasitiakantis dalykas.. ;/ Matyt dievo zodi istrint netiap paprasta..

Tai tiesiog pirma posta nukopijuoju is google kopijos:

Forumas sulaukia krūvas elementarių klausimėlių apie elektrinius lėktuvėlius ir kitus paprastus dalykus, todėl pasistengsiu nukreipti pradedančiuosius lėktuvistus teisinga linkme, ir išvengti krūvos neapgalvotų žinučių forume.


Taigi, liaudyje jau taip paplito, kad geriausia pradėti skraidyti nuo putinio lėktuvėlio. Taigi kas tas putinis lėktuvėlis,is karto kyla kruva klausimu.
Taigi gal pradėsiu nuo to kiek viskas kainuoja. Seni dėdės prisimena kiek kainavo isigyti elektrini modeliuka... tikrai daug... tačiau šioje rinkoje pasirodžius kinietiškai technikai, padėtis gerokai pasikeitė. Dabar toks malonumas prieinamas beveik visiems.

Visų pirma lėktuvėlis. Pats papraščiausias putinis lėktuvėlis, gamintas Lietuvos meistru kainuoja nuo 50 iki 100lt. Tai geriausias pasirinkimas pradedančiajam.Taigi šį modeliuką galite lengvai isigyti rc-hobby parduotuvėje kaune, nors manau jų jau yra ir vilniuje. Galų gale jei nuspręsite pirkti tik paklauskite forume, manau dėl tokio klausimo problemu nekils.

Na jeigu jau turite lėktuvėli jums dar reiks gerokai kišenę papurtyti kad priversti jį skristi(aš paminėsiu tik pačią elementariausią, megėjišką technika skirtą pradedantiesiems).

Taigi:


Servo mechanizmai.
tai tokie nedideli mechanizmai judinantys lėktuvėlio vairus ir priverčiantys keisti lėktuvo padėtį ore, jų kaina prasideda nuo 18lt Lietuvoje. Pigesni, turės didesnias paklaidas, klibėjimus(liuftus), svers daugiau, ir bus netokie greiti, kainai kylant šios savybės gerės. Pradžioje, užteks ir pačių pigiausių. Taigi pradedam skaičiuoti - trys servo mechanizmai- vienas skritas valdyti eleronam(vairams esantiems ant modeliuko sparnų), antrasis valdo posūkio vairą(pastarasis retai dedamas pradedantiesiems mat skirtas tiksliau atlikti tam tikras pilotažines figūras), trečiasis servo mechanizmas valdo aukštumos vairą. Jeigu jūs esate pradedantysis pradžioje apseisite ir su dviem servo mechanizmais



Variklis ir greičio reguliatorius.
Dalykas lėmęs tokį didelį elektrinių modelių populiarumą, buvo bekolektorinių variklių pritaikymas modeliavime, bekolektorinis variklis arba liaudiškai brushless(iš angl.k. be šepetėlių ) yra žymiai efektyvesnis ir lengviau pritaikomas lėktuvuose dėl mažesnio svorio bei ilgaamžiškumo. Taigi varikliuką ir jam tinkamą reguliatorių galima nusipirkti iki 100Lt. Bėje reguliatorius yra BŪTINAS nes jis LIEPIA varikliui kaip, kada ir kokiu greičiu suktis.


Siųstuvas ir imtuvas.
Na o čia ir bus pagrindinė jūsu investicija, taigi, patarimas: nepirkite pigių keliakanalių, neprogramuojamų valdymo aparatūrų, nes paprasčiausiai išmesite pinigus į balą veliau negalėdami jos parduoti. Normalaus valdymo komplekto kaina(siųstuvas+imtuvas) prasideda nuo 500lt ir kuo brangesni pirksite tuo ilgiau galėsite juo naudotis dėl vis augančio funkcijų poreikio. Na bet mes juk kalbame apie paprastą pigią pradžią, kadangi žinau jog dauguma net kelių patyrusių modeliuotojų patarti perka prastą valdyma tai ir nesitengsiu ikalbinėti. Imate pačią pigiausią 4turių kanalų valdymo aparatūrą, kurios kaina neviršija 250lt, komplekte iskaitant ir servo mechanizmus, ir nesukat sau galvos.


Akumuliatorius.
Šiuo metu plačiai vartojami ličio polimero akumuliatoriai seniai nustūmė užmarštin kažkada technikos atradimu vadintus nimh. LIPO(taip sutrumpintai vadinami ličio polimero akumuliatoriai) akumuliatorius kainuoja nuo 40lt, pasitarkite su pardavėju kokios talpos akumuliatorius labiausiai atiks lėktuvėlio ir jūsų poreikius.
Akumuliatorius galite isigyti kelis, tuomet nereikės paskraidžius bėgti krauti ir nekantriai trypčioti prie modeliuko, tiesiog isimesite naują ir skraidysite...



Simuliatorius.
Patį papraščiausią galima parsisiųsti tiesiog iš interneto http://n.ethz.ch/student/mmoeller/fms/index_e.html
Treniruotis virtualioje erdvėje netik rekomenduotina, bet ir būtina! Patausokite lėktuvėli, ir nepatingėkite bent pora valandų pasėdėti prie dėžės, kad vėliau nereiktų sėdėti prie klijais nukrauto stalo. Net profesionalūs sprotininkai įgudžius atidirbinėja būtent virtualioje erdvėje, taigi nešokite aukščiau bambos sakydami jog sugebėsite viską iš pirmo karto.


Pakrovėjas.
Neverta pradžioje pirkti brangaus 500lt kainuojančio pakrovėjo, užteks ir už 50-70litukų su galimybe krautis nuo automobilinio akumuliatoriaus.

Taigi suvędę viską į viena kruvą, pridėję dar šiektiek įvairiom kitom sulkiom išlaidom gausime jog pradėti skristi galima turint ne mažiau 500lt tai nėra taip daug pažiūrėjus jog kartais tiek kainuoja vien tuščias modeliukas.

Jeigu visdėlto nusprendėte sutaupyti, ar šiaip mėgstate praleisti vakarus klijuojant ar šiaip kanros besikrapštant- pats papraščiausias, su visom instrokcijom ir nuotraukom, modeliuko gaminimo gidas.

www.tornlogic.com/avov/stcbg.pdf
ir štai brėžinia skirti spauzdinti ant a4 lapų, vėliau juos suklijuojant.
www.tornlogic.com/avov/stc.pdf




Norėčiau, kad klausimus dėl mano pasakėčios rašytumėte šioje temoje ir manau visi pasistengs padėti kuom gali.

_________________
Laivai:
"RCM 2010" Eco-Expert + Polyquest 6100 + Feigao
Mini Sideon + Polyquest 2100 + Feigao


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Noriu skraidyti, nuo ko pradeti
StandartinėParašytas: 25 Bal 2011 14:23 
Model
Model
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 27 Vas 2011 22:24
Pranešimai: 171
Miestas: Vilnius, kartais Alytus
Sveiki,

nusipirkau pirmą lėktuviuką ir kilo klausimas dėl elektros prietaisų sujungimo: variklis, baterija, imtuvo prijungimas ir pan.
Ar galima jungti bateriją tik su greičio reguliatoriumi, ar reguliatorius jau turi būti sujungtas su varikliu? Klausimas kyla todėl, ar galima atlikti "bindinimą" prieš prilituojant variklį.
Dėkui už pagalbą, nes tokios informacijos foumuose surasti nepavyko

_________________
Kalnas pridaužytų lėktuvų



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Noriu skraidyti, nuo ko pradeti
StandartinėParašytas: 25 Bal 2011 14:44 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 17 Lie 2010 15:30
Pranešimai: 776
Miestas: Vilnius, Justiniškės
Rekomenduojama jį atjungti, bet tai tikrai nėra būtina.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Noriu skraidyti, nuo ko pradeti
StandartinėParašytas: 25 Bal 2011 15:31 
Model
Model
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 27 Vas 2011 22:24
Pranešimai: 171
Miestas: Vilnius, kartais Alytus
Tik visiškam veiksmų patikrinimui :) Ar teisingas toks eiliškumas:
1. Sujungsiu "receiver'į" su greičio reguliatoriumi ir baterija, atlieku "bindinimą" (žiūriu, kad nesusiliestų 3 greičio reguliatoriaus laidai)
2. Atjungiu "receiverį" ir bateriją ir greičio reguliatorių
3. Prilituoju variklį.
4. Vėl sujungiu bateriją, greičio reguliatorių su varikliu ir "receiverį" ir patikrinu ar variklis sukasi į teisingą pusę, jei ne viską atjungęs perlituoju laidus.

_________________
Kalnas pridaužytų lėktuvų



Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Noriu skraidyti, nuo ko pradeti
StandartinėParašytas: 25 Bal 2011 21:30 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 17 Lie 2010 15:30
Pranešimai: 776
Miestas: Vilnius, Justiniškės
Na, greičio reguliatorių geriau pirma sujungt su imtuvu, po to su baterija. Bet šiaip viskas ok :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Administratoriaus kontaktai: info(eta)rcm.lt

 

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007