Dabar yra 04 Gru 2024 21:03

Visos datos yra UTC + 2 valandos

Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Vairasvirte vietoje valdymo pulto
StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 02:25 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Seniai gliaudžiau ideja pasijungti "joystick" prie valdymo pulto. Buvo kazkada duotas startas, simuliatoriuje isbandziau vairasvirte tai kazkaip ta atskira DIDELE gazo rankena ne i tema pasirode multikoterio valdyme ir ipac acro rezime , na dar pora smulkmenu uzkliuvo ir taip kazkaip viskas uzrudijo... Uzsokau neseniai i svecius pas sk8robo ir ta tema gavau "upload update". Visas valdymas vienoje vairasvirtije ir vienoje rankoje wow . Kaip cia taip , kad ne man pirmam i galva atejo tokia paprasta ir gianelli mintis :D
Taigi padeliojus variantus, kaip realizuoti ideja pradejau lipdyti viena varianta, tada kita ir ivertines galimas klaidas supratau, kad konfortiskam ir praktiskai panaudojamui variantui kazko greitai nesubursi, o "high-end" projektai pas mane uzsibaigia greiciau nei as juos baigiu :) teko visgi kazka minimalizuoti ir supaprastinti tuo labiau, kad elektronine dalis kaip riskeja nebus tokia paprasta kaip pradzioje manaiu.

Daugiau nuotrauku paspaudus ant esamos...

Gabarytai svelniai tariant ispudingi, minimalizuojant uzduoti teko su tuo taikytis, ziurint is valdymo puses panasu, kad tai nemaiso. Roduomuoju pirstu valdomo potenciometro eiga 4.5cm.

Eilini karta per skubejima prisidirbau :@ pagreitindamas epoxy stingima termiskai apdorodamas deformavau plastikine rankenos dali, paguoda tik ta, kad klaida ne fataline. Fenu kaitindamas siap ne taip atastaciau geometrija tik nukentejo estetinis vaizdas ir originali virsutines dalies panele nebetilps. Ta proga teks imesti svirtele juo playstation vairasvirtes kur dvi asis su potenciometru valdomos ir migtukas.

Valdymo pulte planuoju tiesiogiai jungtis prie laido iseinancio is potenciometro. Naudojant mikro reles realizuoti perjungima is pulto i vairasvirte ir atvirksciai. Pulte is potenciometru (itampos dalintuvo) itampa kaiciama tarp 1 ir 4V su paklaida kazkur 0.3V jei liginti skirtingus potenciometrus. Tektu kalibruoti... Pulte stovi berods 5K potenciometrai, o vairsavirteje 100K ir naudojamas throttle trigger 50K kurio norint isnaudoti visa eiga prisieitu dar prideti kazkur 30K.

Paskutinį kartą redagavo AbaliNASAs 15 Lie 2015 12:43. Iš viso redaguota 3 kartus.

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema: Re: Vairasvirte vietoje valdymo pulto
StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 04:42 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Testas su 50K potenciometru plius dar kazkur 30K dasideda balansavimui. Manaiu kad bus blogiau, bet visgi netinka tiesiogiai jungtis (nera centro ir vienoje puseje krenta itampa ir..). Teks arba keisti potenciometra su mazesne varza arba sistiprinti signala.

EDIT: Kadangi auksciau pademonstruota situacija teoriskai pro joki gala man neisipaise tai pakeliau subine ir pasimatavau varza ant slistancio potenciometro. Tai visa problema yra tame kad neturi esamas potenciometras nei centro nei varza kinta proporcionaliai keiciant jo padeti (turiu keturis ir visi tokie patis).

Paskutinį kartą redagavo AbaliNASAs 15 Lie 2015 12:42. Iš viso redaguota 3 kartus.

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema: Re: Varasvirte vietoje valdimo pulto
StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 09:13 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Nu žiauriai sudėtingai...

fmkit'o UHF su nunčiuku teko matyt? Ten sakyčiau vienas iš paprastesnių variantų... Bet ne visai toks, kaip kad norima (t.y. acro nelabai tiks).
Kitas gi variantas - dvigubas/trigubas joystick - kaip yra su naujesniais airbus'ais ar kad ir belenkokiam naikintuve, pvz. F-16:

Tada tu su ranka valdai joystick (roll/pitch) ant fiksuoto pagrindo, o kiti du controlsai - buttonai/top joystick. Aš kažkada naudojau normalų joystick'ą ant xplane - tai tikrai galima apsieit be papildomos rankos throttle (nu bet ir hard-acro nevariau).

Manau kad naudotą joystick'ą su 1-2 top joystick (analoginiais!) + FF gali rast už kapeikas. Rimtesniam naudojimui aišku teks papimpint, bet bent jau kaip šablonas audiniui sueis =)

Tema aktuali, nes ir pats galvoju pasidaryt "automobilinį remote" tam reikalui (bet irgi ne acro - o tik lėtam pasiskraidymui iš automobilio, viską darant per tabletę...

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 15:53 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 16:19 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Tai vis tik nukosejai mano ideja :D
Tai kodel tu nedarei kaip sakiau su auto pistoletine radija ir 3ju asiu stiku gimbalu? Tas slaideris gazui kazkaip man nekaip atrodo, sakyciau daug jautriau gaza jaustum per pistoleto stiko pota :?
Nevermind, ateis ir manosios "smagialazdes" eile :)

ABL: "jei esi nūbas - imk tai, ką turi kiti forumiečiai ir kopijuok 1:1 neanalizuojant 'kodėl' - su laiku suprasi"

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 16:35 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

na linksmakotis kopteriui toks man sunkiai įsivaizduojamas būtent dėl gazo :), nes lėktuvas OK susirinkai gazus ir pirmyn, bet kopteriui be kojinių pedalų sunkiai įsivaizduoju :)

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 18:29 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Su kojom gaza reguliuoti??? Nesamone, su gazu nesusitvarkytum, cia tiktu nebent auto, arba lektuvam.

ABL: "jei esi nūbas - imk tai, ką turi kiti forumiečiai ir kopijuok 1:1 neanalizuojant 'kodėl' - su laiku suprasi"

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 19:26 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Nu mano turimas linksmakotis tai kaip ir normaliai - yra atskiras throttle, top joystick, yaw'as (pats linksmakotis sukiojasi), FF...
Bet yra didelis minusas - žiauriai didelis deadband - t.y. niekas niekur nestringa ir nešokinėja, ale vis tiek kol pradeda reaguot - daug judesio reikia (mechaninės problemos).
Taip kad tikslumo nebūtų, acro nepavarysi , bet reiks pagalvot kitai žiemai kaip jį teisingai panaudot ;-)

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 19:27 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 28 Lap 2014 22:43 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 01 Gru 2014 13:24 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

Gal kam bus idomu, valdimo pulte ieinantis signalas (1-4V) yra sustiprinamas (Futaba T9CP) , todel potenciometre varza gali buti didele. Neziurejau stiprintuvo aprasimo, tiketina, kad sroves poreikis yra mazesnis nei 0.0005mA duotoje situacijoje potenciometras gali buti iki 10M. Kadangi naudojama potenciometro varza nesieks ir 200K tai toliau i subtilumus nesigilinau.

Taip kaip pirmas slistasntis potenciometras neproporcingai keite varza isigijau kita potenciometra kuris kaip isaisekejo mechaniskai netinkamas tai teko juos .

Dar nesukalibruota, bet veikia taip kaip reikalinga.

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 08 Gru 2014 20:16 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Niekaip neisgaruoja man mintis apie ta "smagiabybi"... zodziu, bus cia man reikalu, kur galiu nesustitvarkyti :? Pasidomejus apie si reikala (, ) supratau, kad pasikurti per Taranio trainer porta reik Arduino PPM su kodu tam, kad sitas modulis veiktu- . Tik graziai paprasius neveiks, o as su tais durnduinais nesusitvarkysiu. Kokios mano opcijos cia? Ar yra kas nors panasaus plug&play?
Blogiausiu atveju reiks apsvarstyti kita varianta- Taranio potai eis per isvesta fyske i apacia ir kai fyske uzkimsta, tai kontacina ir veikia stiku potai. O istraukus "bridge" ir i ta fyske ikisus vairalazdes potu fyske- Taranio potai atsijungia, t.y apkeiciami naudojami potai :?

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 09 Gru 2014 02:16 
Modeliuoto
Modeliuoto
Vartotojo avataras

[quote="sk8robo" Ar yra kas nors panasaus plug&play?[/quote]

Yra, ten tiesiai gali joystick per usb pasijungti ir tada i pulta ale kainos ten neprikolnos.

As asmeniskai esu pries nagu kisima prie originaliu schemu, na bet kiek sau galima priestarauti :) mano donarine futaba yra su vienu nusprogusiu kanalu ir zynau kas to kaltininkas :ups taip kaip nurases ja tai galiu treniruotis. Jei per Trainer porta jungtis matyt variantas paimti koki atskira pulta ir jungtis tiesiogiai prie pot..u taip, kad liktu veikti tik linksmakotis ir nereikes viduriu Taraniui narplioti. Tuolabiau jei donoriniame pulte galima reguliuoti "range/End Poin" ir "sub trim/trim" tai tada programiskai galesi kalibruoti KOTA, o kitaip reikes saujos potenciometru papildomai...
Tik velgi pultas nepigus zaislas, su arduino butu pigiau :).

Beje nuo potenciometro laido atjungimas/pajungimas esant uzmaitintam pultui gali buti nesaugus (cia reiktu konsultacijos... )

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 09 Gru 2014 11:27 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Ech, bbs cia man gaunasi, gal nerizikuosiu kist nagu prie Taranio. Paliksiu ta reikala kai turesiu daugiau tam laiko. Va, isbandysiu kolegos smagiabybi, tada ir vel uzsimanysiu :D

Į viršų
 Aprašymas  

StandartinėParašytas: 09 Gru 2014 13:56 
Modeliuotojas
Modeliuotojas
Vartotojo avataras

Sukalt tau tą programėlę ant kokio promini (ar net ir mini-stm32 boardo, jei 1024 žingsnių neužtenka) - mažiausia problema.
Bėda ta, kad nedelsiant, po pirmų pakrutinimų ten prisireiks "to" arba "ano" - pradedant trim'ais, tęsiant kokiais nors mix, baigiant visokiais patogumo klausimais, kurių su tuo džoistiku neišspręsi ir reiks perdaryt. Bandžiau pasinaudot nunčiako džoistiku metalkei - vienam kartui OK, ale iškart užsimaniau "flap switch", primečiau ko dar trūksta, gavos kad jei daryt - tai į tą džoistiką reik sukišt visą TX...

Tai sakyčiau, jei jau daryt - tai nusipirkt normalų TX ir susidėt į kitokią dėžę, keičiant džoistikus. Bus visas kalibravimas, bus visas funkcionalumas, tik kad valdysi delnu apčiaupęs kotą =)

Vo kaip tik už kapeikas tam krašte:

Į viršų
 Aprašymas  

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 36 svečių

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume