Taigi padariau 433Mhz PA. Dariau kaip testinį variantą, todėl į matmenis nelabai kreipiau dėmesio, gavosi 57x37mm dydžio plokštelė, bet man dydis nelabai svarbu, tai taip ir paliksiu, tik dar į ekranuotą dėžutę įdėsiu. Padavus į įėjimą 40mW signalą iš SI4432 modulio, PA išėjime mano galingumo matuoklis parodė 28dbm, t.y apie 600mW. Srovė 240mA. Signalas sustiprinamas 15 kartų, tai nėra taip jau blogai. Maitinimas 8.0V (tiesiog iš 2C akum., realiai darysiu per keitiklį). Tokio bosteriuko pagaminimui pagrinde reikia turėti porą sma lizdų, dviejų paderinamų smd tipo kondensatoriu ir tranzas BLT50, na ir dar keletą smulkmenų. Viską sudėjus, tokio bosteriuko kaina neviršija 5eu, neskaitant darbo... Pagrindinis darbas suvinioti rites ir pasigaminti PCB plokštę, nors dauguma ričių būtų galima pakeisti į smd tipo, t.y jau suviniotas ir reikiamų parametrų, bet aš vyniojau pats, nes taip gaunama geresnė kontūro kokybė Q (čia toks aukšto dažnio parametras). Jeigu viskas teisingai ir kruopščiai pagal reikiamus matmenis yra padaryta, tai derinasi labai lengvai ir paprastai sukiojant paderinamus konensatoriukus. Derinimo metu maitinimas turi buti pajungtas per miliampermetrą o prie išėjimo prijungtas galingumo matuoklis arba antena (tuomet yra reikalingas lauko indikatorius). Pirmiausia sukamas kondikas C2, kol surandama vieta kur mA parodymai didžiausi (max. 300mA), toliau sukiojant C3 turi būti taip: sukant į vieną pusę srovė ir išėjimo lygis (gana žymiai) turi mažėti, sukant į kitą – atvirkščiai, jeigu taip yra reiškia yra pataikyta ant rezonanso ir tada C3 paderinam ant didžiausio išėjimo lygio (galingumo) neviršijant 300mA. Jeigu taip nėra (t.y niekas nesikeičia, arba tik labai nežymiai), reiškia nepataikėte į reikiamą dažnių diapazoną, reikalinga koreguoti pagrinde L5 ritę. Ir taip dar keletą kartų paeiliui parasukioti C2,C3 kol gauname geriausią rezultatą. Beje, sukiojant C2, turi jaustis labai aštrus rezonansas t.y srovė staiga labai stipriai išauga, jeigu taip nėra, tai reiškia yra netinkamas įėjimo grandinės induktyvumas. Tokiam dažniui jau yra svarbu pcb plokštelės takelių matmenys ir išdėstymas, ypač įėjimo/išėjimo grandinėms, todėl jeigu ką sudomins šis projektas, rašyti pm, atsiūsiu proteus pcb brėžinius ir papildomus komentarus. Schema:
Foto:
P.S. Šiaip, tokiam galingumui jau reiktų turėti HAM licenziją.
|